Slováci si vo veľkom berú posledné hypotéky za výhodných podmienok

Od júla platí úverový strop, zadĺženosť jednotlivca nebude môcť presiahnuť 8-násobok jeho čistého ročného príjmu.

Tlak v podobe nariadenia zo strany Národnej banky Slovenska spôsobil, že záujem o hypotéky je extrémny. Ľudia chcú získať úvery a majú obmedzený časový priestor, aby si našli nehnuteľnosť.

Povedal v stredu (16.5.2018) počas konferencie Realitnej únie SR jej predseda Attila Mészáros o aktuálnej situácii na realitnom trhu v súvislosti s opatrením národnej banky, ktoré od júla sprísni pravidlá zadlžovania sa obyvateľstva.

V súvislosti s hypotékami konštatoval, že ľudia sa ich snažia získať za výhodných podmienok, ale takýto stav bol aj koncom roka 2017.

Mladí ľudia a mladé rodiny ako prvonákupcovia sa na základe tohto obmedzenia môžu podľa neho dostať reálne ku hypotéke približne v objeme 160.000 eur v Bratislave.

 

"Veľa mladých rodín volí pri nákupoch novostavby, hoci sú o niečo drahšie," priblížil s tým, že vo výstavbe sa dopad nariadenia prejaví postupne.

V porovnaní s krízovým rokom 2008 stavajú však developeri veľmi obozretne, skôr malometrážne byty než veľkometrážne, a ceny sú maximálne "okresané".

"Predpokladáme, že ceny novostavieb budú stúpať. Ceny na trhu so staršími nehnuteľnosťami sa zreálnia, očakávam, že budú stagnovať," avizoval Mészáros.

Konštatoval, že iná je situácia v regiónoch, kde je iná výška príjmov. "Ceny bytov sú často nadhodnotené, pretože tam nie je výstavba ako v Bratislave, kde je trh novostavieb a trh so staršími bytmi," uzavrel.

Od júla 2018 platí úverový strop, ktorý sa bude určovať podľa indexu DTI (debt to income). Celková zadĺženosť jednotlivca nebude môcť presiahnuť 8-násobok jeho čistého ročného príjmu.

Podiel pôžičiek poskytnutých nad túto hranicu bude postupne klesať a od apríla 2019 nebude môcť presiahnuť päť percent. Nové pravidlá sa síce budú týkať nových úverov, no pri ich posudzovaní sa budú brať do úvahy aj staré dlhy žiadateľa.

Zaujíma Vás za akú cenu som schopný predať práve tú Vašu nehnuteľnosť?

Zanechajte na seba číslo. Rád Vám ZADARMO ohodnotím Vašu nehnuteľnosť.