Vytrvalosť na poli realít mi ruže prináša

Vytrvalosť. Pravda. Na toto slovo si podnes spomeniem, keď sa mi vybavia majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji v Ostrave. 🙂

 

Mohlo by sa na prvý pohľad zdať, že sa mi to spája s vytrvalosťou našich hokejistov a podobne. No bolo to troška inak.

 

24. apríl 2004, vtedy sa začali majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji a ja a ľudia okolo investora sme mali teambuildingový výjazd na ne.

 

Ubytovali sme sa asi 2 dni predtým vo veľmi vľúdnom penzióne. V spoločenskej miestnosti sme mali lístoček, na ktorom stálo - "Chcete-li pivo, zazvoňte” 😄

 

Ja som v tom čase otváral z bývalých hydinární Logistické centrum. Mal som už po absolvovaní tréningu "obchodných zručností" u tureckého predajcu kobercov z Antálie a za sebou veľké množstvo osobných návštev u potenciálnych klientov, u ktorých som predpokladal, že by mohli mať záujem o priestory v ňom - alebo by ma aspoň mohli k takým ľuďom posunúť.

 

Čas, kedy vyrcholilo moje úsilie o to, aby sa konečne, po pol roku, začali ukazovať výsledky mojej práce, v podobe nových nájomníkov areálu, nie a nie prísť. A čas, kedy financie a trpezlivosť investora s financovaním počiatočných nákladov a reči spoluinvestorov o tom, aby sme zámer toho projektu zmenili na niečo úplne iné, tiež kulminovala.

 

Všetci sa náramne zabávali, pivo tieklo potokom, nálada bola úžasná, len ten môj investor mi to, že noví nájomcovia nie a nie do areálu prísť, dával poriadne vychutvávať a neustále do mňa rýpal, že niekde asi musím robiť chybu …

 

Až tu, v jeden z prvých večerov na majstrovstvách, kedy som sa už pomaly vzdával myšlienky na úspech, zazvonil telefón, v ktorom sa ozval potenciálny klient so záujmom o obhliadku priestorov v ňom. Šťastím bez seba som sa mu cez telefón venoval tak, že si podľa mňa o mne asi niečo musel pomyslieť …

 

… onedlho, možno tak o pol hodinku zazvonil telefón opäť a s ďalším záujemcom o priestory a takto sa to opakovalo ešte možno 5 krát … svet sa zrazu zdal oveľa krajší a predo mnou sa úsilie, tých nespočetných návštev u poteciálnych klientov, začalo pretavovať do reálnych, nových nájomcov.

 

Ten dudravý investor, čo do mňa v ten večer len rýpal a rýpal, zahlásil - “privolal si ich” a na jeho tvári vyčaril šibalský úsmev.

 

V ten moment som vedel, že úspech obsadenia logistického areálu novými nájomcami je neodvratný 😉.

 

Chcelo to síce strašlivé úsilie, neskutočnú vytrvalosť, ale výsledky sa začali dostavovať.

Iný príbeh o vytrvalosti, ktorý by som Vám rád rozpovedal, je z obdobia, kedy som sa začal venovať naplno nehnuteľnostiam spojených s bývaním - tým rezidenčným.

 

Keď sa tak 12 rokov venujete komerčným nehnuteľnostiam, priemyselným, logistickým areálom a administratívnym budovám, ich úpravou na prenájom nájomníkom a všetko, čo je z pohľadu správy a marketingu s tým spojené, zanechá to na Vás stopy a pokiaľ naskočíte do vlaku sprostredkovania predaja rodinných domčekov alebo bytov, chvíľku to trvá.

 

Navonok podobná práca, ale ak som ju chcel uchopiť dobre a robiť ju bez chýb a čo najlepšie … .

Vybudovať si na trhu meno, aby Vás klienti vyhľadávali sami, nie Vy ich … to nejde zo dňa na deň. A nešlo to ani mne. 😅

 

Zakrátko som to pochopil a aj pocítil. Namiesto zvoniacich telefonátov s dopytom po mojich službách, som sa ja pozeral na môj telefón, kedy konečne zazvoní.

 

Dni, kedy som sa nezastavil marketingovými aktivitami zháňaním nových nájomcov do areálu a riešením nekonečnej dennej operatívy starostlivosti o tých stávajúcich, boli nenávratne preč. Akoby mi niekto zobral vietor z plachiet. Ostál som stáť a nechápajúc situáciu, som sa pozeral po okolí, ako plynie čas a ja, dostratena, spolu s ním …

 

Moje dni sa zmenili na nekonečné sedenia pred počítačom, na internete, na kilometre riadkov kníh, o ktorých sa písalo o tom, čo robiť ako realitný maklér pre úspech.

 

Niekedy som mal pocit, že to nemá konca a ako sa míňal čas, tak sa aj mne zdali myšlienky o mojom úspechu vzdialenejšie a vzdialenejšie.

 

Postupne som k čítaniu a sledovaniu o tom ako uspieť na realitnom trhu, pridával aj stretnutia s ľudmi, ktorí ma už poznali z minulých aktivít a niečo so mnou už zažili a vedeli si vybaviť momenty, ako som sa k veciam staval a či tie veci dopadli dobre a na základe tejto dôvery ma začali pomaly, postupne odporúčať svojim známym a priateľom, o ktorých vedeli, že majú v úmysle predávať svoju nehnuteľnosť.

 

Absolvoval som množstvo školení, seminárov, akcií, kde sa o téme hovorilo. Niektoré mi boli užitočnejšie viac, niektoré menej. Niektoré boli zadarmo, za iné bolo treba zaplatiť a niekde aj poriadne.

 

Zistil som, že tie poriadne drahé mi dávali viac takých “Aha” momentov, kde som si uvedomil, že niektoré veci potrebujem robiť inak viac a v niektorých momentoch sa mi spájali veci a aktivity tak, že mi to zrazu dávalo väčší a väčší zmysel.

 

Postupne som sa dostával do tempa a zoznamoval sa a stretával s ľudmi, ktorí boli v téme predaja nehnuteľností na bývanie na trhu špičkoví, napríklad z Prahy. Mali na trhu vybudované meno, ľudia poznali renomé o nich, získali si ich dôveru. Mali skvelé výsledky, poznali dobre svoje lokality, boli tam majstrami vo svojom odbore.

 

A keď som naštívil realitné podujatia v zahraničí, v Barcelone, Lisabone, Ríme … Mohol si vypočuť a spoznať fenomenálnych kolegov tam - skonzultovať s nimi moje veci a spoznať, ako to robia oni, výsledky ktorých v tom čase, boli pre mňa skôr vesmírne … začal sa meniť aj svet realitného makléra od náhody k systematickej, kvalitnej práci.

 

Dnes sa moja práca podobá skôr na neustále točiaci sa stroj, idúci vlak, o ktorý sa treba priebežne starať, aby išiel svojim tempom plynule a bezchybne vpred.

 

Nič nie je len tak a u mňa to platí asi dvojnásobne. Neustále sa starám o tých klientov, ktorí už mali so mnou skúsenosť a predal som im ich domček, pozemok alebo bytík. A neustále robím aktivity aj smerom k tým, ktorí by mojimi klientmi ešte len mohli byť.

Jedno u mňa však platí … vytrvalosť v aktivitách, ktoré ako realitný maklér, pre svoj úspech na trhu robím - mi ruže prináša.🙂👍.

Zaujíma Vás za akú cenu som schopný predať práve tú Vašu nehnuteľnosť?

Zanechajte na seba číslo. Rád Vám ZADARMO ohodnotím Vašu nehnuteľnosť.