Rodinný dom v ostrom svahu

Svahovitý terén je pri stavbe rodinného domu niekedy oriešok, ktorý sa nerozlúskne ľahko. Predstavuje totiž väčšie stavebné náklady. Tento dom je príkladom dosť nezvyčajného riešenia.

 

Výhľad nadovšetko - tak by sa dal stručne vystihnúť zoznam požiadaviek, ktoré mali zadávatelia projektu pre architektov. Chceli mať kvalitnú architektúru, udržať náklady v rozumnej miere, maximálne profitovať z výhľadu, ktorý poskytuje ostrý svah na pozemku. Dôležitou podmienkou bolo aj to, že spálne (konkrétne dve) by mali mať rovnocenne dobrý výhľad do zelene. Čiže žiadna „lepšia" a „horšia" izba.

 

Projekt rodinného domu s obytnou plochou 212 m² vypracovalo ABESTUDIO sídliace v Chile. Architekti sa rozhodli pre nezvyčajné riešenie. Namiesto terasovitého rozčlenenia, ktoré je pre svahovitý terén typické naprojektovali dom na okraji ostrého zrazu.


Dom teda stojí pozdĺž jednej vrstevnice, nie naprieč viacerými vrstevnicami. Takmer z každej miestnosti v dome je tým pádom nezakrytý výhľad do zelene a smerom k jazeru na úpätí pozemku. Steny smerujúce k jazeru sú zo skla a dajú sa odsúvať po koľajniciach zapustených v podlahe.

 

Architekti si dokonca dovolili malý žartík: Jedálenský stôl v dome stojí v rohu dvoch sklených stien tak, že ak sa odsunú, plynule môže nadviazať na sedenie na terase. Akoby polovica stola bola vo vnútri a druhá na čerstvom vzduchu.



Autor: Nonka
Zdroj foto: ABEstudio

 Zdroj: lepsiebyvanie.centrum.sk

 
 
 
 
Zaujíma Vás za akú cenu som schopný predať práve tú Vašu nehnuteľnosť?

Zanechajte na seba číslo. Rád Vám ZADARMO ohodnotím Vašu nehnuteľnosť.