Na jednom pozemku tri drevené domy, ktoré si navzájom neprekážajú

22. 03. 2020

Nórsky architekti mali za úlohu zrekonštruovať existujúci dom a na pozemok dostavať ďalšie dva rodinné domy. Oba odrážajú charakter pôvodnej stavby s typickou sedlovou strechou a dreveným opláštením.

 

Domy sú plne prispôsobené polohe na pozemku tak, aby poskytovali čo najkrajšie výhľady na okolie a dostatok prirodzeného svetla v interiéri. 

 

Typickú severnú architektúru autori rekonštrukcie a dostavby zdôraznili masívnym použitím dreva.Nájdete ho nielen na fasádach, ale aj v interiéri. Interiérová drevená konštrukcia je viditeľná zvonku - vďaka veľkým preskleniam. Zohráva veľmi dôležitú úlohu v celkovej atmosfére stavby. Všimnite si drevené trámy na strope, drevené stĺpy, trámy, ktoré križujú okná zvnútra a ich kombináciu s oknami.

 

 

 

 

Súkromná záhrada ako spoločná vonkajšia miestnosť

 

Spôsob, akým architekti rozložili stavby na pozemok, vytvára uzatvorený celok, ktorý chráni súkromie majiteľov. Uprostred vznikla súkromná záhrada, ktorá slúži ako spoločná vonkajšia miestnosť, ale každá stavba si chráni tiež vlastné súkromie - nepozerajú si navzájom do interiéru. 

 

 

 

 

Priestor rozčlenili rozdielnou výškou podlahy

 

Prízemie pôvodného domu má otvorený charakter, ale priestor je funkčne rozčlenený úrovňou podlahy. Nižšie a smerom do záhrady sa nachádza hlavná obytná miestnosť, vyššie kuchyňa s jedálňou. Hra s úrovňami podlahy je viditeľná aj v nových stavbách.

V obvoch pristavených domoch patrí prízemie dennej zóne s kuchyňou, jedálňou a obývačkou. Na poschodí sa nachádza hlavná spálňa s hygienickým zázemím a šatníkom, dve menšie izby. Pri schodisku je hala slúžiaca aj ako spoločenská alebo televízna miestnosť. Každý dom má vlastnú terasu.

 

Jeden obdĺžnik a dva mnohouholníky 

 

Nové domy sa prispôsobujú pozemku aj tvarovo. Kým hlavný zrekonštruovaný dom, ktorý architekti nazávajú Eksisterenda villa má obdĺžnikový pôdorys, dva nové majú pôdorys v tvare mnohouholníka so skosenými stenami a vertikálnym odstupňovaním fasády. Dostatok svetla zabezpečujú okná orientované čo najvýhodnejšie - podľa ssvetových strán. Protiľahlé fasády sú takmer bez okien.

Risalleenov House

architektonický ateliér: R21 Arkitekter
hlavní architekti: Thomas Thorsnes, Anders Melsom, Martin Smedsrud 
lokalita: Oslo, Nórsko 
hrubá zastavaná plocha: 2 x 240 m2
realizácia: 2017

 

ZDROJ: MOJDOM.ZOZNAM.SK

Zaujíma Vás za akú cenu som schopný predať práve tú Vašu nehnuteľnosť?

Zanechajte na seba číslo. Rád Vám ZADARMO ohodnotím Vašu nehnuteľnosť.