Mrakodrap porastený pralesom

Mrakodrap porastený pralesom naplní predstavy architektov až o 20 rokov

24.03.2018, 12:02 | Karol Klanic

Singapurský komplex Marina One, jedno z ocenených diel na nedávnom realitnom veľtrhu MIPIM, má šancu stať sa onedlho svetovou výškovou budovou roka, prípadne výškovou budovou roka Ázie a Australázie ako finalista ocenenia udeľovaného celosvetovou organizáciou Rada pre výškové budovy a mestské prostredie (CTBUH).

 

Komplex tvoria dva páry veží: nižšia Marina One Residences Park Tower (141 m) s vyše tisíckou bytových jednotiek a administratívna veža (226 m) triedy A, poskytujúca pracovný priestor dvadsiatim trom tisícom ľudí.

 

V jednej z veží obsadila celé poschodie spoločnosť Facebook. V moste medzi východnou a západnou administratívnou vežou, tesne pod ich vrcholkom, zriadili najvyššie položený burzový parket na svete.

Marina One možno charakterizovať ako budovy dvoch podôb (pozrite si video). Pravouhlými tvarmi hlavných fasád ich düsseldorfský ateliér Ingenhoven Architects prispôsobil uličným líniám, kým vrstvením zaoblených vnútorných terás napodobnil tropický horský masív porastený pralesom. Ázijčanom dvorové fasády pripomínajú tiež ryžové polia.

Londýnsky ateliér Gustafson Porter & Bowman, autori neďalekej slávnej Gardens by the Bay (2012, pozrite si video), prispôsobili dvor horúcej a vlhkej klíme a vytvorili tu biodiverzné átrium.

V záhradách komplexu vysadili 386 druhov rastlín – popínavé, kry, paprade, palmy, bambus aj stromy, z ktorých damarovník (Agathis borneensis) dorastá do päťdesiatich metrov. Podľa vedúceho architekta Christopha Ingenhovena sa dielo priblíži predstavám tvorcov až o dvadsať rokov, keď rastlinstvo dorastie.

 

Marina OneZdroj: HG Esch

Nevyžaduje si veľa pôdy. Korene v trópoch nie sú hlboké, ale široké a na terasách vystačila 120-centimetrová vrstva hliny. Všetky záhrady sú strešné, aj na prízemí, kde ich vybudovali nad suterénnou garážou.

Terasy, ktorých výsadbu zhusťujú vertikálne záhrady, spája kľukatá drevená rampa. Spolu s protislnečnými clonami zvýrazňuje asymetrické – ako to formuloval singapurský denník The Straits Times, akoby „ručne formované alebo organické“ zaoblenie budov. Rampa a clony ich zároveň v dolnej časti opticky zjednocujú. Vyššie spájajú clony dve a dve budovy.

Vodopád z niekoľkých pásov tenkých prúdov navrhli takmer nehlučný. Voda dopadá z trinástich metrov do reflexnej nádrže. Jej stredom prechádza chodník, ktorý slúži ako verejná pasáž (pozrite si video).

Záhrady sú aj na vyšších poschodiach. V rezidenčných vežiach je nad dvorom desať záhrad v každej, ďalšie sú na strechách v penthousoch. Veľkú záhradu cez tri poschodia majú administratívne veže na 21. podlaží. Výškou sa záhradné prostredie mení tak, ako sa mení horská flóra.

 

Marina OneZdroj: Willy Ten

Do átria sa obracia nákupné pódium Zelené srdce, ústredný bod nielen komplexu, ale aj celej finančnej štvrte Marina South na 360-hektárovej umelej pevnine. Zeleň v Marina One zaberá jeden a štvrťnásobok plochy stavebnej parcely. Ambíciou Singapuru je stať sa „Mestom v záhrade“, už teraz pokrýva rastlinstvo tretinu územia mestského štátu.

Marina One s najvyšším certifikátom LEED Platinum administratívnej časti získal na realitnom veľtrhu MIPIM prvenstvo v kategórii Najinovatívnejšia ekologická budova. Vybavili ju energeticky úsporným ventilačným systémom, ktorého súčasťou sú porózne podlahy umožňujúce prirodzené krížové vetranie.

Marina OneZdroj: HG Esch

Spomínaný systém vonkajších jeden a pol metra širokých horizontálne fixovaných clon doplnený vysoko účinným zasklením umožňuje až 90-percentné zatienenie. Budovy pripojili na mestský systém recyklácie vody NEWater a inštalovali v nich systém na zber zrážkovej vody.

Na krytých strešných terasách rezidenčných veží umiestnili fotovoltické panely. Podzemnými pasážami je komplex spojený so stanicou metra Downtown MRT.

Investorom komplexu je spoločnosť M+S, ktorú založili malajzijský strategický investičný fond a singapurská investičná spoločnosť. Komplex Marina One otvorili tento rok v januári premiéri susediacich štátov Singapur a Malajzie zároveň s komplexom Duo, druhým projektom M+S na protiľahlej severnej strane zátoky (pozrite si foto). Autorom je takisto nemecký ateliér Büro Ole Scheeren.

 

Zdroj:reality.etrend.sk

Zaujíma Vás za akú cenu som schopný predať práve tú Vašu nehnuteľnosť?

Zanechajte na seba číslo. Rád Vám ZADARMO ohodnotím Vašu nehnuteľnosť.