Idete stavať? Riešte to postupným čerpaním hypotéky alebo využite postupné financovanie

Ako čerpať hypotéku pri stavbe domu alebo väčšej rekonštrukcii? Naraz alebo postupným financovaním? Dočítate sa v článku, ktorý som si dovolil zdieľať.

 

Hypotéka je schválená... Potom ako vám túto informáciou banka oznámi, dohodnete sa na podpise zmlúv a na podmienkach a spôsobe ako budete hypotéku čerpať.  Na čerpanie máte spravidla určenú dobu, ktorá trvá niekoľko mesiacov až rokov. Presné podmienky závisia od inštitúcie, ktorá vám úver poskytla.  

 

Jednorazové čerpanie? 

Hypotekárny úver môžete čerpať dvoma spôsobmi – jednorazovo alebo v tranžiach, teda na viackrát. Závisí to od toho, ako ste sa s bankou dohodli a aj podľa toho, či riešite výstavbu alebo niečo kupujete. Jednorazové čerpanie sa zvykne využívať najmä pri kúpe bytu, domu či pozemku, prípadne pri refinancovaní úveru. Keď kupujete nehnuteľnosť, banka vám po splnení všetkých podmienok pošle peniaze z úveru najčastejšie na účet, ktorý ste si dohodli v kúpnej zmluve.  Pri refinancovaní staršieho úveru peniaze zase prídu na účet pôvodnej banky.

 

Pri výstavbe alebo väčšej rekonštrukcii stavte na postupné čerpanie

 Na financovanie výstavby nového domu, prípadne na rozsiahlejšiu rekonštrukciu či modernizáciu nehnuteľnosti je však vhodnejšie postupné čerpanie hypotéky. Pred schválením úveru banka žiada predložiť rozpočet na stavbu, alebo rekonštrukciu prípadne fotografie o stave nehnuteľnosti pred poskytnutím úveru. Čerpanie prostriedkov potom poskytuje na viackrát.  Jednotlivé čerpania sa nazývajú aj tranže a banka má spravidla určené, na koľkokrát môžete úver čerpať – najčastejšie to býva 3 až 5 čerpaní.

 

Výhody postupného financovania výstavby rodinného domu

Ak nemáte hneď na začiatku čím zabezpečiť úver, ktorý si vybavujete na financovanie výstavby, poraďte sa v banke. Môže vám umožniť založiť inú nehnuteľnosť napríklad rodičovskú a po dokončení výstavby zabezpečenie vymeníte a založíte svoj novopostavený dom.

Alebo sa môžete dohodnúť po splnení podmienok na postupnom financovaní. Vtedy nepotrebujete mať iné zabezpečenie, len pozemok a začatú stavbu. Banka vám uvoľňuje jednotlivé čerpania postupne tak, ako rastie vaša stavba. Úver zabezpečujete práve touto rastúcou stavbou. Banka vám spravidla takéto čerpanie poskytne na 3 až 5 tranží.

 

Ak kupujete byt vo výstavbe

 Pri kúpe bytu vo výstavbe, ktorú financuje banka, je to spravidla jednoduchšie. Banka po dohode s developerom nastavuje podmienky financovania bytov a tiež čerpanie úveru, taktiež zabezpečuje aj ohodnotenie jednotlivých bytov.

Zdroj: Novostavby.sk, Adobe Stock                                                                          

Zaujíma Vás za akú cenu som schopný predať práve tú Vašu nehnuteľnosť?

Zanechajte na seba číslo. Rád Vám ZADARMO ohodnotím Vašu nehnuteľnosť.