Vydarená rekonštrukcia podkrovného mezonetu v centre Košíc

Romantické bývanie pod hviezdami

Dvojica mezonetových bytov sa nachádza na najvyššom poschodí meštianskeho domu pod strechou vysokou 9 m. Každý z nich má rozlohu približne 100 m2. Ten, ktorý sme navštívili my, je orientovaný do Hlavnej ulice a ponúka komfortný úkryt pred ruchom mesta aj jedinečný výhľad na hviezdy priamo z postele. Vchádza sa doň cez priestrannú vstupnú časť, z ktorej vedie schodisko do súkromnej nočnej zóny.

Spoločenskej zóne dominuje útulná obývacia izba. Z nej sa vystupuje na vyvýšenú platformu s kompaktnou kuchyňou a jedálenským kútom. Celé spodné podlažie pôsobí mimoriadne priestranne, čo sa podarilo dosiahnuť aj praktickým umiestnením neviditeľných úložných priestorov za trámami. Nočnej časti na hornej galérii dominuje lôžko s naozaj romantickým výhľadom na nočnú oblohu, nadväzuje naň aj pomerne extravagantná zasklená kúpeľňa.

„Kúpeľňa pri spálni bola prianím mojej manželky. Ja som počas pracovných ciest nazbieral množstvo inšpirácií – jednou z nich bola zasklená stena, za ktorú sme kúpeľňu nakoniec umiestnili,“ prezrádza domáci pán.

Domáca pani chcela, aby na spálňu nadväzovala kúpeľňa. Majitelia sa nakoniec rozhodli pre atypické riešenie, v rámci ktorého je kúpeľňa umiestnená v sklenej konštrukcii.

Jedinečný genius loci

Renovácia pod drobnohľadom pamiatkového úradu je vždy výzvou. Majiteľ však mal od začiatku záujem zachovať čo najviac pôvodných prvkov a vytvoriť jedinečný genius loci podkrovia. V spolupráci s architektmi sa mu podarilo zrealizovať dve originálne bytové jednotky, ktoré v súčasnosti košickí pamiatkari hrdo prezentujú ako mimoriadne vydarený príklad rekonštrukcie historickej strechy. Pracovníci pamiatkového úradu ocenili prístup investora a košického dua architektov Kristíny Kristiánovej a Stanislava Mráza.

Presvetlený interiér

V celom podkroví sa majitelia rozhodli namontovať drevené strešné okná od značky VELUX, ktoré možno použiť aj pri renováciách historických budov. Do interiéru priniesli dostatok den­ného svetla a umožňujú tiež efektívne vetrať. „Vzhľadom na metodiku pamiatkového úradu by sme v tomto prípade smerom do ulice ne­mohli umiestniť vikier, na druhej strane, strešné okná prinášajú do interiéru oveľa viac denného svetla ako fasádne okná, prípadne vikier,“ vysvetľujú architekti.

Podkrovie chráni pred prehrievaním vonkajšia markíza od značky VELUX, ktorá zadržiava teplo ešte pred okennou tabuľou. Pre ešte väčší prevádzkový komfort sú okná vybavené systémom diaľkového ovládania VELUX INTEGRA®, ktorý automaticky reguluje aj ovládanie tieniacich doplnkov. Architekti sú v prípade tejto rekonštrukcie mimoriadne spokojní s adekvátnym presvetlením interiéru.

„Denné svetlo má veľmi významnú úlohu v živote človeka. Ak sú strešné okná správne orientované, dokážu v interiéri robiť zázraky, ako je to aj v tomto prípade,“ dodávajú svorne.

Celistvosť podčiarknutá súhrou detailov

Hoci bola rekonštrukcia týchto priestorov dlhá a náročná, majitelia aj architekti sa z konečného výsledku naozaj tešia – hrdí sú nielen na to, že sa do interiéru podarilo prirodzene zakomponovať značnú časť pôvodných trámov, ale aj na prepracované technické de­taily.

„Okrem atypického riešenia krovovej konštrukcie sme obzvlášť hrdí na celkovú renováciu historického priestoru, v ktorom sa podarilo dodatočne vytvoriť nadposchodie,“ dopĺňajú architekti.

Skutočnou výzvou bola aj realizácia zasklenej kúpeľne. „Všetko sa vyrábalo na mieru. Od kovových oddeľovacích a spevňovacích konštrukcií na sklá cez samotné sklá, ktoré prešli špeciálnou povrchovou úpravou – chemickým leptaním, až po kovanie a posuvné systémy na ovládanie jednotlivých panelov,“ dodáva Rudolf Rafael zo spoločnosti TITO, ktorá atypickú konštrukciu realizovala. Majitelia do rekonštrukcie investovali nemalé finančné prostriedky, no oba byty majú natoľko radi, že by ani jeden nepredali. „Pôvab tohto podkrovia má pre nás nevyčísliteľnú hodnotu. Garantujem vám, že takéto byty v Košiciach nenájdete,“ uzatvára hrdý majiteľ.

 

TEXT: EVA FAČKOVÁ
FOTO: MARTIN MATULA
ZDROJ: Rekonštruckia rodinného domu

https://mojdom.zoznam.sk/cl/1000759/1630157/Vydarena-rekonstrukcia-podkrovneho-mezonetu-v-centre-Kosic

Zaujíma Vás za akú cenu som schopný predať práve tú Vašu nehnuteľnosť?

Zanechajte na seba číslo. Rád Vám ZADARMO ohodnotím Vašu nehnuteľnosť.