Tradičná aj moderná: Chata plná drevených trámov

 

Drevené trámy patria k predstave o chatách a domoch v lone prírody priam automaticky. Maďarskí architekti zo štúdia Barna Architects vytvorili chatu plnú drevených trámov, lamiel a s tradičnou ostrou sedlovou strechou.

 

Kontakt medzi obyvateľmi a prírodou znásobili presklením jednej steny. Aj na tejto fasáde hrajú dôležitú rolu drevené trámy.

 

 

Návrat do prírody, aj tradície

Hlavnými témami koncepcie domu je návrat do prírody a vytvorenie jedinečnej atmosféry s modernými prvkami. Cestička vydláždená drevenými štvorcami vedie ku vchodu do domu, ktorý sa nachádza v jeho centre z presklenej strany. Architekti sa snažili zachytiť pôvodnú atmosféru, a zároveň využiť aj moderné architektonické prvky. Ďalšou úlohou, ktorú mali splniť, bolo vytvorenie priestoru pre terasu – ako prechodu medzi interiérom a exteriérom.

 

 

Viditeľná nosná konštrukcia

 

Charakteristickým prvkom domu je viditeľná nosná konštrukcia na vonkajšej strane budovy. Práve tá zabezpečuje rytmus a usporiadanie fasádneho systému.

  „Konštrukčné prvky sú vylepšené, aby slúžili architektonickému konceptu domu. Stĺpiky konštrukcie stoja v pároch s osovou vzdialenosťou 1,4 metra. Medzi nimi sú priehľadné dvere a okná pozdĺž fasády, ktoré poskytujú dostatok prirodzeného svetla do interiéru a udržiavajú nepretržité spojenia medzi obyvateľmi a prírodou. Konštrukcia dreveného rámu je samonosná, izolačné steny sú umiestnené za stĺpmi. Hlavná budova a terasa odzrkadľujú rovnaký dizajnový systém s tým rozdielom, že izolačné steny nie sú súčasťou terasovej konštrukcie,“ vysvetľujú svoje riešenie architekti.

 

 

Študovali lokálne archetypy

Oblasť Balatonu, v ktorej sa chata nachádza, má prísne predpisy, ktoré museli architekti dodržať. To sa im podarilo dôslednou analýzou archetypov používaných v oblasti Balatonskej vysočiny, z nich čerpali inšpiráciu.

Základnými architektonickými prvkami chaty tak sú: priestor spájajúci interiér s exteriérom, pochopenie vzťahu medzi prírodou a človekom z hľadiska formy a konštrukcie, miestny charakter stavby. Príjemné miesto na relax, však?

 

 

 

 

 

 

 

PortusHome v skratke

architektonický ateliér: Barna ArchitectS 

hlavný architekt: Barna D. Kovács

lokalita: Kisdörgicse, Maďarsko

realizácia: 2017

plocha: 90 m2

                         ZDROJ: MOJDOM.ZOZNAM.SK

 

Zaujíma Vás za akú cenu som schopný predať práve tú Vašu nehnuteľnosť?

Zanechajte na seba číslo. Rád Vám ZADARMO ohodnotím Vašu nehnuteľnosť.