Tehla – symbol stavbárskej múdrosti

Základná myšlienka, ktorá stála pri zrode tehly, zostala dodnes nezmenená. Hlina je dostupný prírodný materiál, ktorý je možné tvarovať, sušiť a vypaľovať. Týmto procesom vznikne materiál so skvelými stavebnými vlastnosťami, ktorý sa teší veľkej obľube.

Tehla, zložená výlučne z prírodných surovín, je tradičný materiál, overený časom. Pre mnohých staviteľov je symbolom stavbárskej múdrosti, keďže má výborné tepelno-izolačné schopnosti a nízku nasiakavosť. Konštrukcia domu z pálených tehál zaručuje dobrú statiku, zvukovú izoláciu, aj akumulačné a difúzne schopnosti. Počas celého svojho životného cyklu má priaznivú ekologickú bilanciu – od ťažby suroviny, cez výrobu, až po recykláciu. Je ideálnym produktom pre výstavbu zdravého bývania.

 

Pálené tehly – minimálna nasiakavosť

Je pravdepodobné, že tehly sa, vďaka svojej kvalite, ani v budúcnosti nevytratia zo zoznamu stavebných materiálov. Ich životnosť závisí od klimatických podmienok a nasiakavosti. Dnes sa už vyrábajú tehly s nízkou nasiakavosťou. Nedostatky klasickej tehly vyriešilo pálenie pri vysokých teplotách, zo špeciálnej hliny. Vďaka moderným technológiám už tehly nemajú takmer žiadne póry, sú stálofarebné, mrazuvzdorné a odolné voči mechanickej záťaži, a disponujú aj dobrou požiarnou odolnosťou. Pálené tehly súčasnosti majú nielen zmenený vzhľad, ale aj lepšie tepelno-technické vlastnosti a je možné s nimi jednoduchšie i rýchlejšie murovať.

 

Brúsené tehly – vysoká presnosť

Za posledné obdobia mala tehla niekoľko rôznych podôb. Súčasná brúsená tehla je vyrábaná s minimálnymi rozmerovými odchýlkami. Dá sa s ňou presne murovať, ideálne s lepiacou maltou, ktorá dosahuje oveľa tenšie ložné škáry. Nové podoby tehly nie sú samoúčelné. Odľahčený keramický črep s množstvom pórov a štruktúra tehly so systémom zvislých dutín stále viac a viac vylepšujú jej tepelno-technické vlastnosti. Je však pravdepodobné, že aj súčasná brúsená tehla bude prijímať ďalšie technologické vylepšenia, aby dokázala kráčať v súlade s novými požiadavkami moderného stavebníctva.

       

Keramické tvarovky – tepelná ochrana

Keramická tvarovka predstavuje účinnú ochranu tepelnej izolácie vo vnútri tvarovky proti mechanickému poškodeniu, pred poveternostnými vplyvmi a pred biologickou degradáciou. Minerálna vlna je chránená hydrofobizáciou a ak nie je priamo ponorená do vody, nenaberá vlhkosť, pretože ju chráni keramika – tehliarsky črep s poréznou štruktúrou. Ďalšou výhodou keramického črepu je jeho schopnosť akumulovať teplo a to, že dokáže vytvoriť účinnú bariéru proti náhlym teplotným výkyvom . V zime zabráni rýchlemu vychladnutiu domov, v lete zasa ich prehriatiu. Komfort bývania umocňuje aj optimálna difúzia vodných pár, ktorá napomáha regulovať vnútornú vlhkosť v miestnostiach.

 

 

Odľahčené tvarovky – dobrá priedušnosť

Úspech rozmerovo presne dierovanej odľahčenej tvarovky spočíva vo vyspelej technológii výroby. Priedušnosť stien zabraňuje vzniku plesní v miestnostiach a tiež poruchám vo vnútri muriva, ktoré súvisia s kondenzáciou vodných pár. Tepelno-izolačné vlastnosti steny z pálených tvaroviek sú dosiahnuté špeciálnym tvarovaním vnútorných dutín a samotnou technológiou výroby, pri ktorej vzniká v keramickom črepe množstvo drobných pórov vyplnených vzduchom. Súčasné tvarovky sú špeciálne upravené brúsením, prispôsobené na nový spôsob murovania, ktorý je menej prácny. Nový spôsob murovania tiež prináša úsporu malty a rýchlejšie vysychanie muriva.

 

Tehlový obklad – estetický vzhľad

Na fasádach rodinných domov skvelo vynikne tehlový obklad. Lícové tehly a pásiky sú vyhľadávané architektmi a projektantmi, ktorí majú potrebu zvýrazniť estetický vzhľad stavby prírodným materiálom. Ponúkajú široké využitie nielen v interiéroch, ale aj pri riešení fasád. Tiež sú hojne využívané v záhradnej architektúre. Majú vysokú objemovú hmotnosť a pevnosť, vďaka čomu dobre znášajú mechanickú aj chemickú záťaž. Súčasné lícové tehly a pásiky majú rôzne formátové veľkosti a prevedenia. Disponujú širokou škálou farebných odtieňov, preto dokážu tak v interiéri, ako aj v exteriéri vytvoriť jedinečný dizajn.

 ZDROJ: LINIA.SK

Zaujíma Vás za akú cenu som schopný predať práve tú Vašu nehnuteľnosť?

Zanechajte na seba číslo. Rád Vám ZADARMO ohodnotím Vašu nehnuteľnosť.