Romantický dom, ktorý zreje ako víno

 

Súčasní slovenskí stavebníci majú dostatočne široké možnosti pre netradičné a zároveň spoľahlivé riešenia fasád. Rodinný dom v Michalovciach potvrdzuje, že tehla sa u nás čoraz viac používa nielen ako základný stavebný materiál, ale aj ako atraktívny fasádny obklad.

 

Dom, ktorý láka na návštevu

Neprehliadnuteľným výrazovým prostriedkom domu je obklad z lícových tehál. Neomietnuté murivo na fasáde je síce typickým prvkom anglickej architektúry, dom však svojím stvárnením a dispozíciou pripomína americké bývanie. „Istý čas som žil v Spojených štátoch amerických. Už vtedy som si povedal, že aj ja raz budem mať dom v americkom štýle. Zároveň som bol nadšený z tehlového obkladu, ktorý mi prišiel z dlhodobého hľadiska veľmi praktický a estetický. Som rád, že som si tento sen mohol splniť,“ spomína majiteľ.

 

 

 

 

Pre obklad z lícových tehál sa domáci pán rozhodol pre jeho vynikajúce vlastnosti. Tehla si bez ďalších povrchových úprav trvalo zachováva stálofarebnosť a odolnosť proti poveternostným vplyvom. Lícová tehla skrátka odoláva zubu času. Potvrdzuje to aj majiteľ: „Dom máme postavený už päť rokov. Obklad dnes vyzerá lepšie ako vtedy. To považujem za jeho najväčšiu výhodu – rokmi získava patinu, vďaka ktorej je krajší a krajší. Vyhovuje nám, že nepotrebuje žiadnu ďalšiu údržbu.“

 

Romantické bývanie podporujú oblúkové prvky, ktoré sa na fasáde objavujú. Majitelia si dali záležať, aby pekný architektonický detail tehlovej fasády nerušil nevhodný materiál okna. Fasádu preto doplnili kvalitnými drevenými oknami s trojsklom „Jednou z mojich požiadaviek boli okná z dubového dreva. Priznávam, bolo to skôr z nostalgie ako praktickosti. Ale môj starký mal kedysi také – býval v kaštieli. Svojím spôsobom si ho tými oknami pripomínam,“ hovorí majiteľ.

 

 

Stavali so skúsenosťami

Majiteľ dlhodobo pracuje v stavebníctve. Stavil preto na kvalitné materiály a technológie. Návrh domu pripravil spolu s manželkou a konzultoval s architektom. Medzi prioritami bol najmä dostatok priestoru v interiéri aj v exteriéri. Výsledkom je podpivničený dom s jedným nadzemným podlažím a veľkorysou úžitkovou plochou 500 m².

 

Na zhotovenie obvodových stien sa použili brúsené tehly s hrúbkou 30 cm, ktoré sa zateplili minerálnou vlnou s hrúbkou 8 cm. „Stavali sme svojpomocne, neponáhľali sme sa. Cieľom bolo, aby stavba poriadne sadla a vymrzla. Hrubú stavbu som položil sám, zvyšok sme dokončili spolu s firmou,“ vysvetľuje pán domu.

 

Pri murovaní z lícových tehál dbali najmä na zvládnutie detailov v oblúkových častiach a na stĺpoch. V niektorých miestach sa kombinovali tehly s rôznymi hrúbkami. Dosiahol sa tak zaujímavý optický efekt. „S lícovými tehlami sa nám pracovalo dobre. Realizácia obkladu na vodorovné plochy bola bezproblémová a oblúkovité priečelia sme tiež zvládli. Ak dodržíte montážne pokyny, starostlivosť o fasádu môžete úplne pustiť z hlavy,“ pochvaľuje si pán domu.

 

ZDROJ: DOMZTEHLY.SK

Zaujíma Vás za akú cenu som schopný predať práve tú Vašu nehnuteľnosť?

Zanechajte na seba číslo. Rád Vám ZADARMO ohodnotím Vašu nehnuteľnosť.