Rodinný dom v bývalej záhradkárskej kolónii ako oáza na okraji veľkomesta

 

Architektúra nevzniká sama. Tak znie slogan tvorcov rodinného domu v Zličíne a mnohých ďalších projektov. Všetky majú niečo spoločné: komunikujú s prírodou, dávajú priestor svetlu a inovatívnym riešeniam vyhovujúcim klientom na mieru.

 

Predpisy boli dané

Dom pre manželov s dvoma deťmi vznikol v bývalej záhradkárskej kolónii. Táto oblasť je malou oázou zelene v inak priemyselnej okrajovej časti Prahy. Architekti sa museli najskôr vyrovnať s problémom, že na tento pozemok už bolo územné rozhodnutie na stavbu iného domu. Predpísané boli šikmé strechy a nepravidelný pravouhlý pôdorys. Nakoniec sa im však i z tohto zadania podarilo vyťažiť maximum.

 

 

Súkromie s krytou verandou

 

„Aby sme dosiahli väčšie súkromie pre domácich, posunuli sme hmotu obytných miestností domu ďalej od vstupnej cesty – do súkromia záhrady. Na južnej strane sa obývacia izba otvára veľkými posuvnými oknami do záhrady. Z tejto strany zároveň presahuje horné podlažie v centrálnej časti nad spodné a vytvára krytú verandu,“ opisujú zámer autori projektu.

 

Kontrast vonkajšku a vnútra

 

Fasáda domu je obložená plášťom z tmavých drevených dosiek s prírodným pigmentovaným povrchom. Interiér tejto tmavej podobe kontrastuje. Dom je vo vnútri murovaný s drevenými stropmi a betónovou podlahou, tmavšia je akurát kuchynská linka. Väčšinu stien architekti využili na vytvorenie úložných priestorov.

 

Čo je na prízemí a čo na poschodí?

 

Prízemie pozostáva z garáže, vstupnej haly, hygienických zázemí, schodiska. Smerom na terasu a do záhrady sa otvára denná časť s presklením: kuchyňa, jedáleň, obývačka.  Kúsok od krytej verandy je bazén. Poschodie patrí spálni rodičov a veľkej detskej izbe. Samozrejme, ani tu nechýba hygienické zázemie a veľký šatník, nad ktorým sú strešné okná privádzajúce svetlo a príjemnú atmosféru do celého domu.  

 

ZDROJ: mojdom.zoznam.sk

Zaujíma Vás za akú cenu som schopný predať práve tú Vašu nehnuteľnosť?

Zanechajte na seba číslo. Rád Vám ZADARMO ohodnotím Vašu nehnuteľnosť.