Bývanie v súkromnej štvrti nie je pre každého. Čo si vyžaduje?

Privátne uličky, rampa, vrátnik, pocit bezpečia. To sú hlavné dôvody, prečo ľudia vyhľadávajú bývanie v súkromných štvrtiach alebo privátnych uličkách, kde sa obyvatelia dohodnú na uzavretí spoločného priestoru. Treba sa však pripraviť aj na obmedzenia, ktoré si tento štýl bývania vyžaduje, či už je to vzhľad domu, výška plotu alebo zákaz kosenia cez víkend.



1. Vzhľad domu a výška plotov
Developeri, ktorí realizujú projekty rodinných domom na väčších územiach, musia vybudovať aj infraštruktúru – cesty, chodníky, osvetlenie, výsadbu zelene. Keďže je aj v ich záujme, aby verejné priestranstvo malo určitý vzhľad a charakter, môžu určovať podmienky ako majú jednotlivé domy na ulici vyzerať – výška, štýl, farebnosť. „Na našej ulici je povinnosť stavať moderné domy s rovnou strechou. Museli sme prispôsobiť aj farebnosť, dom je biely. Určený sme mali aj plot,“ povedala nám obyvateľka súkromnej štvrte v Záhorskej Bystrici.

2. Rampa alebo vrátnik
Súkromné ulice sú väčšinou oddelené rampou alebo bránou, väčšie projekty majú dokonca vlastného vrátnika, bezpečnostnú službu, kamerový systém a podobne. Niekomu to vyhovuje z pohľadu bezpečnosti – dnu sa nemôžu dostať cudzie autá a ulice sú pod kamerami. „Páči sa nám, že keď sme na dovolenke, tak nás dom je v podstate strážený a vieme vrátnikovi aj zavolať, či je všetko v poriadku,“ pochvaľuje si majiteľ domu neďaleko Bratislavy. Tomu, kto má s monitorovaním priestoru pred jeho domom problém, bývanie v uzavretej súkromnej uličke neodporúčame.

3. Obmedzenie hlučných prác
Počas víkendov väčšina z nás oddychuje, preto nie je príjemné, ak sused frézuje alebo kosí. Obyvatelia privátnych štvrtí sa môžu dohodnúť, že stavebný ruch či kosenie je povolené iba v pracovných dňoch v určitých hodinách. Riešiť sa to dá mobilnou kosačkou, ktorá nie je hlučná a lepším plánovaním prác okolo domu. V súkromnej štvrti môžete mať aj zákaz chovania hospodárskych zvierat alebo aj vonkajších psov, ktorí by štekotom mohli rušiť susedov.

4. Zdieľanie nákladov a náradia
Je zbytočné, aby mal každý v garáži kosačku, krovinorez, vertikutátor či eletrickú pílu. Stačí vytvoriť spoločný záhradný domček, kde bude náradie k dispozícii pre všetkých obyvateľov. Zájsť sa dá ešte ďalej a zaplatiť si záhradníka, ktorý pokosí, odhrnie sneh či pozametá ulicu. Bonusom je aj spoločný kompost alebo separovanie odpadu.

5. Spoločné priestory
Zodpovedných developerov nezaujíma iba komerčná stránka výstavby, ale mali by myslieť aj na potreby obyvateľov mimo svojich domov. Mladé rodiny ocenia detské ihrisko alebo spoločnú škôlku, veľkým plusom je obchod, reštaurácia alebo miesto na grilovanie, parčík, výbeh pre psov alebo športoviská, či už vonkajšia posilňovňa, tenisový kurt, petang alebo minigolf.

6. Utužovanie susedských vzťahov
Výhodou súkromných uličiek je vytvorenie komunity, susedia sa lepšie spoznajú, trávia spolu viac času a majú sa na koho spoľahnúť v prípade nečakaných problémov. Povymieňajú si úrodu, môžu organizovať spoločné grilovačky, pikniky, tematické večery, letné premietania či oslavy narodenín.

 
Zaujíma Vás za akú cenu som schopný predať práve tú Vašu nehnuteľnosť?

Zanechajte na seba číslo. Rád Vám ZADARMO ohodnotím Vašu nehnuteľnosť.